Kvinna i mataffärGrunden i sund ekonomisk planering är att jämföra. Ju mer man kan jämföra innan man bestämmer sig, desto bättre. Tack vare internet är det lättare än någonsin att jämföra priser, villkor och avgifter innan man slår till.

Den som vill ha en sund ekonomi måste dels kunna förutse utgifter, men också aktivt arbeta för att minska dem. Många bäckar små blir en stor å, det vet vi alla, men det kan vara svårt att leva efter den principen. Som tur är finns internet.

Det finns idag många sajter som gör det möjligt att jämföra priser och avgifter för olika tjänster och produkter. Istället för att man ska kontakta de olika företagen, eller åtminstone gå in på deras sajter, för att få prisuppgifter räcker det med att gå in på en jämförelsesajt för den typ av tjänst som man är intresserad av, exempelvis försäkringar.

Jämför mäklare

De här sajterna har förändrat marknaden på många sätt, men framför allt har de gjort det lättare för konsumenterna att spara pengar. Även bloggaren Jan Bolmeson, som själv bor i hyresrätt, rekommenderar att använda jämförelsesajter för att hitta den bästa mäklaren om man står i begrepp att sälja sin bostad. Ska man sedan köpa en ny bostad, och står i begrepp att ta ett lån, kan man spara ytterligare pengar genom att jämföra olika bolån. Den här typen av sajter kan även användas till att få bättre villkor om man redan har ett bolån.

Kom slutligen ihåg att många jämförelsesajter får betalt från de företag som de rekommenderar. Så man kan aldrig vara säker på att det alternativ som presenteras där är det bästa, även om det är bra. Man ska därför helst inte nöja sig med jämförelsesajtens uppgifter, utan även googla lite, kanske läsa på olika forum (även Flashback och Familjeliv kan vara guldgruvor, även om nischade forum är bättre) och prata med vänner och bekanta innan man slår till.