Det finns flera vägar till att få en bättre hushållsekonomi, och den enklaste är faktiskt att byta jobb. Men då behöver du även kunna löneförhandla rätt och för att kunna det måste du först kolla upp vad man tjänar inom den roll du söker dig till – begär du för mycket eller för lite kan det sabotera chanserna att få det nya jobbet.

1349507-money-manager-withPå hemsidan lönestatistik, http://www.lonestatistik.se/loner.asp, kan du snabbt kolla upp vilken lön ett visst arbete eller yrkesroll ger och det kan vara smart att göra innan du sätter dig vid löneförhandlingsbordet. Oavsett om det handlar om en löneökning på ditt nuvarande jobb eller om det handlar om att ta snackat kring vilken ingångslön du ska få på ett nytt jobb. Men varför då? Sanningen är att om du inte har koll på vilken lön rollen du har är värderad till på arbetsmarknaden är det lätt hänt att du förlorar i förhandlingen, likaså kan du riskera att förlora en jobbchans eller sätta dig i en dålig sits på en ny arbetsplats. Det hela handlar alltså om att förhandla rätt.

Bättre lön med nytt jobb

När du ska löneförhandla på ett nytt jobb har du chans att höja din lön med flera tusenlappar, förutsatt att du har koll på ditt marknadsvärde. En checklista som tar upp alla steg innan, under och efter förhandlingen finns att hitta hos Metro där man även tipsar om vad du ska undvika. Till exempel ska du aldrig jämföra dig själv med dina kollegor utan bara utgå från dig själv. Likaså ska du aldrig använda hot om uppsägning för att boosta din lön – det fungerar aldrig och gör bara att du sätter dig själv i en dålig sits. Annat att tänka på är som Nina Jansdotter säger till Dagens Industri:

”Ta det stegvis. Det är inte fel att förhandla tuffare men se till att du är bekväm i din argumentation och ta dig inte vatten över huvudet.”