Det är genom bluff-sms, mail och falska länkar som bedragarna oftast kommer åt dina uppgifter. Men det räcker inte med att vara försiktig med var man klickar eller till vem man lämnar sina uppgifter. Bedragarna kan skicka ut trojaner, som bevakar din dator och på så sätt kommer åt dina lösenord. De kommer också åt dina känsliga uppgifter genom din vanliga brevlåda. Eller genom ett enkelt samtal till Skatteverket. 

Många känner inte till att bedrägerierna inte bara drabbar större företag. De drabbar i allt större utsträckning privatpersoner. ID-kapning börjar bli mycket vanligare och har du otur är ditt ID redan kapat – utan att du ens märker det. Konsekvenserna kan vara förödande och i värsta fall leda dig till ekonomisk konkurs. Du kan läsa mer om skydd på https://www.mysafety.se/id-stold/ar-du-utsatt-for-id-kapning, du får handfasta tips och kan få hjälp om du behöver bestrida fakturor och annat. Framför allt kan du försäkra ditt ID hos dem. Då erbjuder de bevakning, dygnet runt, på om ditt ID används olovligt.

Ta makten över dina uppgifter

Ditt ID kan just nu vara på vift utan att du vet om det. Saker beställs i ditt namn och det kan ta lång tid innan du upptäcker det.

Idag måste du själv se till att ta ansvar över dina personuppgifter. Många verkar tro att våra identiteter är skyddade, men faktum är att de är väldigt lätta att få ut. Ywonne Mya Jochens drabbades av bedragare och säger sig ha lärt sig den hårda vägen. Men faktum är att det finns en massa olika sätt för ID-tjuvar att ta dina uppgifter. De kan plantera så kallade trojaner i din dator, som gör att den kan bevakas. Det kan du ha utan att märka det alls. Läs mer om det i smålänningen.se. Det kan också vara så att bedragarna kapar ditt ID genom att gå igenom din fysiska brevlåda, där de hittar känslig information i din post.

Om inte annat är det bara att ringa Skatteverket och be om någons personnummer.

Det behöver inte bara röra sig om rena och skära pengar. De kan kapa din identitet av en massa olika anledningar. Ett sätt att undvika bedrägerierna som kommer av att någon rotar igenom din brevlåda är att skaffa en digital brevlåda. Då kommer din deklaration, till exempel, över huvud taget inte hamna i din fysiska brevlåda, skriver dn.se. Det skyddar dig tyvärr inte mot allt heller. Överväg istället att försäkra ditt ID.