Efter många år av högkonjunktur närmar sig lågkonjunkturen och med den ökar även risken för arbetslöshet och sjunkande bopriser. Om du funderar på att köpa ett nytt boende eller lägga om dina bolån finns det flera saker att ta hänsyn till.

För att fortsätta att ha en bra ekonomi även under en lågkonjunktur är det viktigt att se över dina löpande kostnader och försöka hitta de billigaste alternativen. Räntekostnader på bolån hör till en av de största utgifterna i hushållet och att lägga tid på att jämföra lån kan leda till att du tjänar tusenlappar varje år. På https://www.comboloan.se/bolan/ kan du jämföra flera olika långivare. Jämförelsen är helt kostnadsfri och du får även veta hur mycket pengar du har kvar varje månad efter att lånekostnaden är betald.

Bunden eller rörlig ränta?

hus bolånNär du ska köpa ett boende eller förhandla om bolånet gäller det att ta reda på de regler som finns. Vid köp av ett hus eller en lägenhet krävs det en kontantinsats på minst 15 % av köpesumman. Du måste även amortera minst 2 % per år om lånet är på 70 % eller mer av bostadens marknadsvärde. Vissa experter anser att en rörlig ränta alltid är bättre eftersom det blir billigare på lång sikt. Många väljer ändå att binda sitt bolån under några år för att vara säkra på att räntekostnaden på bolånet inte ska skjuta i höjden.

Eftersom allt fler tecken i samhället tyder på Sverige står inför en lågkonjunktur ökar även den ekonomiska oron. En lågkonjunktur innebär ökad arbetslöshet och kan även leda till lägre bostadspriser. Om du är orolig över att inte klara av en höjd räntekostnad vid en arbetslöshet kan det vara läge att binda boräntan nu när räntorna är låga. Tänk dock på att det kan bli dyrt om du vill betala tillbaka lånet i förtid vid till exempel en försäljning eller om du vill byta bank. Banken tar nämligen ut en avgift för förtida inlösen av bundna lån.

Att tänka på vid val av bolån

  • Rörlig ränta blir billigare på kort sikt men kan kosta mer på kort sikt
  • Bunden ränta ger trygghet men kan bli dyrt vid förtida inlösen
  • Jämför långivare för att hitta det billigaste lånet