Att ta ett lån är ibland ett måste för att klara av vardagen. Det man ska tänka på är dock att ta lånet av rätt anledning, och att välja rätt sorts lån för sitt syfte.

 

mobile-phone-money-banknotes-us-dollars-163069Att låna pengar är något de flesta någon gång i livet måste göra. Det kan handla om att man är i behov av att ta ett bolån för att köpa en bostad, eller att man snabbt behöver göra ett nödvändigt inköp till hemmet och därför tar ett smslån. Enligt en undersökning av företaget Advisa, presenterad i Göteborgsposten, är dessvärre den främsta anledningen till varför svenskarna handlar för lånade pengar en press på social status. Strax därefter hamnar att man vill unna sig något. Denna köphets är allt annat än positiv, och som låntagare bör man alltid ha sina verkliga behov i åtanke. Något man kan göra är att dela upp behoven utefter vad man måste ha och vad man faktiskt kan klara sig utan.

 

Vilka olika typer av lån finns det på marknaden?

 

  • Bostadslån. Att låna till hus eller lägenhet är ofta ett måste. Bostadslån kan även användas för att betala renovering av bostaden man köpt, skriver Hallakonsument. Normalt sett måste man betala en insats på 15 procent själv, och hur mycket man kan låna beror på den inkomst man har.
  • Billån. För att köpa en bil, båt eller MC kan man normalt låna upp till 80 procent av fordonets pris. Innan lånet görs en kreditprövning för att bedöma återbetalningsförmågan.
  • Privatlån. Ett privatlån eller blancolån är ett lån som tas utan säkerhet och är därför inte knutet till ett visst objekt. Räntan för ett privatlån är högre än för ett bostadslån, och ofta erbjuder bankerna lån på mellan 10 000-35 000 kronor.
  • Snabblån. Om man behöver pengar snabbt kan det vara en bra idé att ta ett smslån. Detta är dock den dyraste sortens lån och har höga avgifter och räntor.
  • Studentlån. Ett studentlån är oftast det enda alternativet för den som vill ha en utbildning och inte kan finansiera den själv eller med hjälp av familjen. Lån från Centrala studiestödsnämnden (CSN) är dock mycket förmånliga, och har låga räntor och bra villkor gällande avbetalning. Mer om studentlån kan man läsa på Alltomspara.se.