Att jämföra olika banker och räntor mot varandra när man ska ta lån är viktigt för att hitta den långivare som erbjuder bäst villkor. Men detta kan vara skadligt för din chans att faktiskt få lånet i slutänden – om många kreditupplysningar görs i ditt namn sänks din kreditvärdighet.

KredittkortAtt ansöka om lån är något som många av oss gör, flera gånger i livet. Men något som man ska passa sig för är att skicka ut för många lånasökningar till olika långivare. När många kreditupplysningar görs till UC, Upplysningscentralen, sänks nämligen ens kreditvärdighet oavsett om man är helt och hållet skuldfri utan betalningsanmärkningar i bagaget, något som till exempel både Expressen och Svenska Dagbladet rapporterat om nyligen. Därför är det viktigt att välja långivare med omsorg, hos till exempel flexlimit.se kan man ansöka om lån utan att just en UC görs, där använder man sig av en annan sorts upplysning som inte sätter samma spår i ansökarens kredithistorik. För visst finns alternativ till UC, det gäller bara att vara noga med vilken långivare man väljer att ansöka hos. För visst är det viktigt att jämföra innan man tar ett lån, och då finns en del andra saker att tänka på.

Tänk på detta när du ansöker om lån

Något som man ska ha klart för sig när det kommer till att låna pengar är att det finns olika lån att söka om, något som bland annat Hallå Konsument listar. Vanligast är bolån, och det söks vanligtvis hos banken. Men vill man låna en mindre summa är det privatlån eller snabblån som gäller, och det är nu som frågan om räntor, villkor och återbetalnings frågor görs gällande. Ett tips är därför att läa på noga innan du väljer din långivare, och tveka inte att ta kontakt med långivaren för att ställa frågor. Passar villkoren dig och din ekonomi – kör på.