Kronofogden räcker ut ett varnande finger gällande svenskarnas allt ökande lånevanor – flesta av hushållens lån är nämligen rena konsumtionslån och siffrorna som nu redovisas är exklusive både smslån och bolån, som vanligtvis utgör en stor del av svenskarnas belåningsgrad.

Privatlån bank.låna.pengarär lån som tas utan säkerhet och är pengar som ibland kan komma väl till pass när man behöver finansiera en renovering eller täcka en annan stor utgift som finanserna inte räcker till en månad. Men på grund av privatlånens lättillgänglighet börjar Kronofogdemyndigheten nu att oroa sig och räcker därför ut ett varnande finger rörande svenskarnas ökande benägenhet att ta lån i konsumtionssyfte. Konsumtionslånen som de kommit att kallas har nämligen ökat rekordartat bara de senaste åren har denna typ av lån ökat med hela 20 procent och i fjol uppgick dessa lån hela 205 miljoner kronor, skriver Affärsvärlden. Dessa siffror är alltså exklusive lån såsom smslån och bolån, vilka också är lån som tar upp en hel del av svenskarnas skulder, men det är just konsumtionslånen som gör fogden orolig. Bland annat skriver Dagens Industri om hur det också ändrar sig i åldrarna för vem som tar just vilken typ av lån och konsumtionslånen är det främst personer i åldrarna 35 till 39 år som tar. Detta förklarar man genom att det är i denna ålder som man ofta behöver mer pengar för att finansiera saker såsom bilköp, renovering eller kanske möbler och resor – vilket också är en av orsakerna till att kronofogden nu oroas.

Lätt att köpa saker för pengar man inte har

Till Dagens Nyheter säger kommunikatören Tina Häggmark hos Kronofogden att det idag är otroligt lätt att köpa saker för pengar man inte har. Nästan alla över trettio årsålder har möjlighet att handla på kredit och för den som redan är skuldsatt kan dessa extra konsumtionslån snabbt skapa en ond cirkel. Bland annat menar Häggmark att det är lätt att lån med korta återbetalningstider prioriteras framför andra räkningar och om man då skulle låta bli att betala en vanlig räkning kan man lätt behöva ta ett nytt lån för att betala av skulderna på andra räkningar. Därav en ond cirkel. Något som dock bör läggas till i resonemanget är att ökningen av denna sorts lån inte kan härledas till att vara orsak till en ökning i obetalda skulder, den sortens siffror finns inte i fogdens statistik. Men trots detta menar Häggmark att lånekulturen också gör det extra viktigt att man får koll på sin ekonomi så man inte riskerar att hamna i ekonomisk knipa. Bara för att man kan handla på kredit eller kan ta ett konsumtionslån så behöver man inte göra detta – om man har koll på sin ekonomi, då kan man istället spara till vad man nu vill konsumera. Dock ska man också komma ihåg att det inte är tabu att låna, så har man möjlighet att betala tillbaka lånet i tid utan att riskera att hamna i en skuldfälla finns ingenting som säger att ett lån av denna sort skulle vara farligt.