Till salu-skyltFunderar du på att flytta under det kommande året? Räntorna är låga just nu, vilket troligen lockar fler än tidigare att ta lån för att köpa bostäder. Men det gäller att man räknar på vad man har råd med, så man inte råkar ut för obehagliga överraskningar.

Just nu ligger Riksbankens reporänta på -0,35 %. Av Riksbankens uttalanden att döma kommer den inte att höjas inom den närmaste tiden, men det enda man kan veta med säkerhet är att den kommer att höjas, förr eller senare. Den som tar ett lån för att köpa bostad under detta år eller nästa kan vara säker på att räntehöjningen kommer att få konsekvenser för privatekonomin. Det gäller att vara medveten om detta.

På bloggen Stabilekonomi.se hittar vi ett konkret räkneexempel: säg att en familj flyttar till ett hus som kostar 3 195 000, och har en driftkostnad på 2500 kronor i månaden. Om man ska lägga 15 % av köpesumman kontant blir detta 479 750 kronor, alltså strax under en halv miljon. Man kan komma ”billigare” undan om man tecknar ett topplån, men det är inte alla banker som beviljar sådana i dagsläget.

10 000 per månad

Huset i räkneexemplet kommer att kosta 7973 kr i månaden, plus 2500 kr i driftskostnad. Det blir strax över 10 000 kronor per månad. Kanske inte så mycket för att bo i ett fint hus, framför allt inte om man är två heltidsarbetande som delar på kostnaden, men ändå en ganska stor summa. Så länge båda behåller sina jobb borde det inte vara något problem, men det beror på vad som händer med räntan. Den som väljer rörlig ränta måste vara beredd på att den kan gå upp i framtiden. Nu ligger den på 1,69 %, men om två år ligger den kanske på 3 eller 4 %.

I det här exemplet stiger de månatliga boendekostnaderna med strax under 2000 kr för varje procentenhet som räntan höjs.