Varför säljs det så många elbilar i Sverige och Norge, medan resten av Europa hankar efter? Bland annat har det att göra med statliga subventioner och bonussystem.

En av de vanligaste anledningarna till att folk tar lån och kontokredit är för ett bilköp, vare sig en ny eller begagnad bil. I Sverige väljer allt fler att köpa en elbil och försäljningen av elbilar är högre här än i många andra EU-länder. I Norge är man dock snäppet värre på att köpa elbilar, och gärna från svenska bilhandlare.

Många tar lån och köper elbil

tesla elbilI Svenska Dagbladet går det att läsa om hur allt fler väljer att ta lån för att köpa elbil, i stället för en bensindriven bil. Det är elbilar som både har batteri och elmotor som är allra populärast, men det finns även laddhybrider som både har el- och förbränningsmotor. Förra året stod elbilarna för omkring 8 procent av alla nya bilar som såldes i Sverige, vilket är mångt mycket mer än andra länder i EU.

I Norge har stat och kommuner subventionerat elbilsköpen, liksom att priser har pressats ner på grund av att bilarna gjorts momsbefriade och ges billigare parkering. Elbilar i Norge får dessutom rätt att använda körfält för kollektivtrafik, och inga eller mycket lägre vägtullar. Även om alla elbilar inte är så miljövänliga som man kan tro.

Tusentals sålda elbilar i Tyskland

I Tyskland var endast 2 procent elbilar, av alla nya bilar som såldes förra året. Sett till antalet invånare i landet blev det hela 67 000 elbilar under 2018, i jämförelse med 28 000 svenska. Så sett till antal sålda bilar som drivs av el vinner ändå Tyskland. På många andra håll i Europa har dock genomslaget för elbilar inte varit särskilt starkt, i vissa länder är det i princip noll bilar på el som sålts. En av orsakerna till detta är skillnaderna i inställning till subventioner av elbilar.

Att tänka på när du köper elbil:

  • Provkör alltid bilen innan köp så att det känns rätt.
  • Fråga efter leveranstiden och var medveten om att den kan vara lång med tanke på den höga efterfrågan som finns.
  • På alla priser kan du dra bort 60 000 kronor som är den statliga bonusen.

 

Källa: Dagens Nyheter