Allt fler svenskar lånar pengar, i allt från bolån till övriga lån med andra krediter. Det är för många ett måste att låna pengar, detta för att kunna köpa bostad eller liknande. Men vad finns det för något att tänka på när det kommer till låntagning?

pengarI Sverige har summan på bolån nu passerat 3 000 miljarder kronor, detta i förra veckan enligt en artikel i Dagens Industri. Svenskarnas så kallade lånefest verkar vara något som inte vill ta slut, i alla fall om en får tro Riksbankens finansmarknadsstatistik som nyligen presenterades av SCB. Det är för första gången någonsin som bostadslånen hos svenskarna är över 3 000 miljarder kronor och vid junis slut uppgick lånen till hela 3 005 miljarder kronor.

Även andra lån ökar

Även lån med övriga krediter har fortsatt att öka under sommaren, dock i en lite måttligare takt. Utlåningen har ökat med 5,5 procent om en gör en jämförelse med hur siffrorna såg ut samma månad förra året, den uppgår nu till totalt 447 miljarder kronor. Övriga lån kan vara lån utan säkerhet. För att öka sina chanser till ett beviljat lån väljer många låntagare lån utan uc. Långivare som ej använder UC kommer inte heller att hitta eventuella betalningsanmärkningar som är registrerade hos just UC kreditupplysning – vilket gör att kundens låneansökan enklare godkänns. Det finns även mer seriösa anledningar att låna utan UC. Dit hör exempelvis att du slipper en registrerad kreditupplysning hos UC då du ansöker om en mindre konsumentkredit. Om du har många registrerade ansökningar om konsumentkrediter kan detta påverka din kreditvärdighet negativt och därmed minska dina chanser att få viktigare lån beviljade i ett senare stadie.

Bostad utomlands populärt

spanienNågot som får folk att låna pengar är för att kunna köpa bostad, det både i Sverige och utomlands. I Göteborgs-Posten går det att läsa om hur rekordmånga svenskar köper hus och lägenheter i soliga Spanien. Bara förra året såldes hela 4 000 fastigheter i Spanien till svenska kunder, detta år förväntas rekordet slås. Att semestra på guldkusten har svenskarna gjort sedan 50-talet, nu vill alltså allt fler köpa semesterboenden att åka till i stället för att boka den sedvanliga chartern. Enligt statistiken säljs hela tio gånger fler bostäder i Spanien och Portugal till svenska kunder, om en gör en jämförelse med hur siffrorna såg ut för tio år sedan.

Om du funderar på att köpa bostad eller semesterboende i Spanien, var medveten om att det i regel tillkommer tilläggskostnader på de priser som du ser på fastighetsbyråernas hemsidor. Det kan vara upp till 10 procent av priset och handlar om en så lallas transaktionsskatt.

 

Minimera risker med din ekonomi

För att hålla koll på sina lån och minimera riskerna med den potentiellt stigande räntan gäller det att tänka över sin situation litet, detta enligt en artikel som går att finna i Expressen Dina Pengar. Det kan vara smart att:

 

  • Räkna på kommande räntehöjningar
  • Binda bolåneräntan
  • Amortera – kanske kan du öka din amortering eller göra en engångsinsättning
  • Se över boendealternativ – det kanske finns en mindre bostad som gör att du sparar mycket pengar