Det byggs mycket nya bostadsrätter. Problemet med många av dessa är att de är dyra att bygga så att bostadsrättsföreningarna är skuldsatta från start. Detta i kombination med att bostadsköparna tar höga lån leder till att många riskerar att hamna i skyhöga skulder. 

Vi har tidigare skrivit om en sajt som granskar bostadsrättsföreningar. För tyvärr kan det idag ofta vara så att bostadsrättsföreningar som är nybildade har höga skulder. Den som köper en nyproducerad bostadsrätt i en skuldsatt förening riskerar nu att bli högt skuldsatt.

Trög bostadsmarknad på många håll

På många håll har det sen ett tag gått trögt på bostadsmarknaden, men det har blivit bättre nu. Ett exempel på det är bostadsutvecklaren Oscar Properties, som i slutet av 2017 fick gå ut och vinstvarna. Oscar Properties har utvecklat många prestigeprojekt I Stockholms stad och många bostäder ligger på över 100 000 kronor per kvadratmeter. Men det är inte bara priserna som är höga, även bostadsrättsföreningarnas lån, något som är problematiskt för köpare.

”I området som fått det USA-klingande namnet 79 & Park på Gärdet i Stockholm ska nära 170 byggstartade lägenheter dela på en skuld på över 300 miljoner kronor. Det motsvarar lån på nästan 24 000 kronor per kvadratmeter för bostadsköpare”, skriver Svenska Dagbladet.

Okänt för många köpare

För många köpare är det okänt hur stora lån föreningarna har, så det gäller att passa sig för att inte hamna i en rejäl skuldsituation som kan vara knepig att ta sig ur. Att ha ett eget lån att betala av på samt ett föreningslån på över 20 000 kronor per kvadratmeter är väldigt högt.