Det finns en rad olika låneformer på marknaden att välja bland och en sorts lån som blivit mer populärt de senaste åren är de så kallade snabblånen utan större krav på säkerhet. Dessa lån har dock varit relativt oreglerade och nu vill regeringen införa ett räntetak för att stoppa de oseriösa låneförmedlarnas ockerräntor.

Att ta lån hos olika snabbföretag blir allt vanligare alternativ till de vanliga bankerna, men vad som förstör för seriösare företag, såsom Strandiafinans.se och andra, är de oseriösa bolagen som ständigt etableras och tar ut ockerräntor från sina låntagare. Det är något som regeringen nu vill stoppa, vilket bland annat Svenska Dagbladet rapporterar om. Enligt tidningen ska förslaget bland annat grundas på de senaste årens ansökningar till Kronofogden rörande skuldsaneringar, just på grund av att anledningarna bakom saneringsönskningarna varit snabblånen. Så här ser förslaget ut enligt Dagens Industri:

  • 40 procentenheter högre än referensräntan är maxtak för vad kredit- och dröjsmålsräntor för högkostnadskrediter får vara.
  • Högkostnadskreditens kostnader (ränta, avgifter och inkassokostnader med mera) får aldrig överstiga det lånade beloppet. Exempel: lån på tusen kronor får aldrig kosta mer än 2 000 kronor med räntor och annat.
  • Reklam om högkostnadslån får inte locka till snabba, ogenomtänkta beslut. Detta i syfte att stärka konsumentskyddet

Enligt Sydsvenskan föreslår regeringen att förslaget ska träda i kraft den 1 september 2018 och hela syftet är alltså att bättra konsumentskyddet genom att sätta både ränte– och kostnadstak för långivarna att hålla sig inom.

Bra att tänka på om lån

Även om det är bra att regeringen nu tar ett steg mot att säkra konsumentsäkerheten så ska man komma ihåg att man själv alltid har ett eget ansvar i sitt låntagande. Bra att tänka på är att man aldrig ska låna mer pengar än vad man faktiskt behöver, och sedan ha ett syfte med pengarna samt säkerställa att man har råd och möjlighet att betala tillbaka. Bra är även att tänka till både en eller två gånger innan man tar lån, många saker som svenskarna lånar till är faktiskt saker som man även kan spara ihop till utan att låna då det ofta handlar om nöjen snarare än nyttor.