Vill du lära dig att pruta på ett lån för att få bättre ränta? Det kan ge dig mindre månadskostnader. Se upp för ett utökat bolån om du redan har ett som du har betalat av mycket på, det kan göra så att amorteringskravet kickar in och höjer din kostnad varje månad.

Vill du renovera hemma och funderar på att utöka ditt bolån? Tänk till lite, det är nämligen så att bolåneräntorna börjat höjas på de olika bankerna och låneinstituten. Har du otur kan du sparka igång ett högre amorteringskrav som höjer din månadskostnad märkvärt. I stället kan det vara väl värt att ta ett privatlån genom att ansöka via Axo Finans, de skickar ansökan till flera banker och långivare samtidigt för att förenkla låneprocessen och enkelt ge dig bästa låneerbjudandet. Perfekt för din renovering, oförutsedda utgifter eller om du vill samla flera smålån till ett och minska räntekostnaden.

Samtidigt går det i Expressen Dina Pengar att läsa om hur mäklare i Sverige vill sätta stopp för det skärpta amorteringskravet, som lades till det första för snart ett år sedan. Det är nämligen för svårt för unga och frånskilda att köpa sig en bostad, vilket gör att många stängs ute från marknaden och denna blir allt mer stillastående och svajig. Det ena leder helt enkelt till det andra, och inget av detta löser ju den stora bostadsbrist som finns.

Pruta på lånet – på rätt sätt

När det kommer till bolån är det en annan femma. När du letar efter rätt bolån för just dig gäller det att våga pruta på räntan samt att komma till mötet med banken väl förberedd. Konkurrensen om bolånekunderna hårdnar nämligen, så där finns det mycket att vinna på för dig som kund om du vill förhandla om dina lån. I Dagens Nyheter tipsas det om att ha koll på följande, inför mötet med banken:

  • Kolla och jämför vad snitträntan ligger på för både din bank och andra banker. Snitträntan, den genomsnittliga ränta som kunderna betalar, kan skilja sig från listräntan, som är bankens officiella ränta.
  • Om du betalar mer än snitträntan – fråga helt enkelt varför.
  • Om du har tid – boka möten med flera olika banker för att jämföra vilka erbjudanden just du kan få.
  • Om banken vill att du ska bli en större kund hos dem genom att samla olika tjänster hos dem, räkna efter ordentligt för att se vad det innebär i kronor och ören. Blir det billigare totalt, eller äts en ränterabatt på bolånet upp av andra avgifter?
  • Har du inte en fast månadslön? Förbered underlag så att du kan styrka lönen du brukar få ut.
  • Om du ställer ett ultimatum: Har du ett konkret erbjudande från en annan bank, berätta det. Var samtidigt förberedd på att din nuvarande bank ändå inte vill ge dig den ränta du vill ha.
  • Lägg på minnet hur lång tid rabatten sträcker sig, och ring upp banken igen när den tiden börjar lida mot sitt slut.

(Källa: Dagens Nyheter.se)

Läs mer här om vilka banker som viker sig mest när du prutar på ditt bolån.