En stor del av Sveriges befolkning lånar pengar för att finansiera sitt boende, bilar, båtar, studier och mycket annat. Men vad lånar män till och vad är det kvinnor lånar till? Svaret kanske inte är så förvånande.

Cirka 50 procent av svenskarna boendelån medan nära 20 procent har lånat för studier. Utöver det så lånar svenskarna pengar för att kunna finansiera inköp av en bil, båt eller sommarstuga. Detta är dock lån som svenskarna tar för att upprätthålla en viss levnadsstandard. För ovanstående typer av lån så är det vanligtvis ganska jämt mellan kvinnor och män, vilket innebär att både män och kvinnor har en lika stor andel lån. Utöver nämda låneformer så finns det blancolån, vilket är ett privatlån utan säkerhet. Blancolån är oftast lån som du tar då du snabbt behöver tillgång till kontanta medel i samband med oväntade utgifter eller för att göra ett inköp. Andra exempel på blancolån är att handla på kredit, avbetalning eller mot faktura. Blancolån är det mest män som tar och av de som tar ett blancolån idag så är det 80 procent män och endast 20 procent kvinnor som lånar.

Vad lånar män och kvinnor till?

När män eller kvinnor snabbt behöver tillgång till kontanter så är det snabblån som gäller vilket innebär att många tar snabblån online vilket oftast ger dessa män och kvinnor tillgång till pengarna redan samma dag eller senast dagen efter. Män lånar gärna pengar för att genomföra en snabb affär eller för att göra inköp. När kvinnor tar snabblån så är pengarna oftast avsedda för konsumtion som exempelvis för att dryga ut hushållskassan, finansiera en födelsedag eller för att köpa kläder. Kvinnor lånar främst då det uppstår en akut brist i plånboken medan män oftare lånar för att de inte vill vänta med att göra olika inköp eller investeringar i produkter för hemmet.

En skillnad då man ser till mäns och kvinnors lånebeteenden är att kvinnor oftast lånar för att klara vardagen och för att finansiera studier. Män däremot lånar oftare för att kunna konsumera pengar på produkter eller andra saker som de inte vill vänta på att handla tills de får lön.