Någon gång i livet drabbar hemskheter de allra flesta. När någon närstående eller anhörig går bort kan det bli så att du mitt i all sorg och bearbetning måste ordna en begravning. Något som kräver både planering och pengar. Men vad kan det kosta att ordna en begravning egentligen?

Att anordna en begravning kräver att du anlitar en begravningsbyrå, såsom https://fenixbegravning.se/. Det krävs att du känner dig trygg och bekväm med den begravningsbyrå du anlitar, och att du får ett skäligt pris för den service du eftersöker. Tänk också på att en begravning kostar utefter hur du vill ha den och att det faktiskt går att fixa en fin och respektfull begravning för en billigare peng.

Vad eller vem betalar för begravningen

Vanligtvis är det så att dödsboet betalar kostnaderna för begravningen, vilket är bra så att anhöriga inte behöver gräva djupt i plånboken i sorgen. Dödsboet kan även stå för följande:

”Dödsboet kan även stå för de närmast anhörigas omkostnader i samband med en begravning, som till exempel begravningskläder, transport och vistelsekostnader”, skriver Hallåkonsument.

Så mycket pengar behövs

Hur mycket pengar som behövs totalt till en begravning beror på många saker, dels på gravsten, val av kista, fika, klädsel och annat som hör en begravning till. Ofta blir prislappen på minst 25 000 kronor, skriver Sveriges Radio i en artikel. Men faktum är att det går att hålla en fin och billigare begravning än så, men då gäller det att skära ner på vissa saker. Gravsten och annons i tidningen kan man tillexempel hoppa över och spara in på pengar, men också genom att välja en billigare kista eller urna. Och att ta professionell hjälp på området kan också vara att föredra.

”Någon övre kostnad för hur mycket en begravning kan kosta finns förstås inte. Men det går att komma ner till 7 000 kronor, om en begravningsbyrå gör arbetet”, skriver GP i en artikel.