För att exempelvis få ta lån och göra en del andra saker som kräver en god ekonomi, måste man ha bra så kallat kreditbetyg. De som har sämst kreditbetyg i Sverige är stockholmarna men i allmänhet blir svenskarnas kreditvärdighet bara bättre.

1562582-credit-card-background

I ett inlägg som vi tidigare publicerat på den här sajten skrev vi bland annat om att låneföretag tar en kreditupplysning på en för att testa kreditvärdigheten och att kreditvärdigheten kan sänkas om man tar för många upplysningar.

”När många kreditupplysningar görs till UC, Upplysningscentralen, sänks nämligen ens kreditvärdighet oavsett om man är helt och hållet skuldfri utan betalningsanmärkningar i bagaget.” Läs mer.

Detta är kanske något som många stockholmare gjort, eftersom de faktiskt har lägst kreditbetyg i Sverige. I Dagens Nyheter kan man läsa att kreditupplysningsföretaget UC har gjort en sammanställning som visar att just stockholmarna har sämst kreditvärdighet medan smålänningarna har bäst. Sammantaget blir svenskarnas kreditbetyg allt bättre och drygt 77 procent av den svenska befolkningen har just nu utmärkt eller mycket bra betyg. Utvecklingen går i en positiv riktning hela tiden eftersom fler även gått från en 4:a på skalan, till en 5:a.

Varför stockholmarnas betyg är sämst

Att stockholmarna har sämst kreditbetyg oroar med tanke på att bostadskarusellen snurrar snabbast här och priserna ligger höst i landet. Varför just stockholmarna blir sämst beror enligt experter på att det är många som flyttar till regionen och att en stor andel av dessa personer har en väldigt liten eller absolut ingen inkomst alls. Dessutom är det fler i Stockholm än övriga landet som tar sms- eller blancolån och sedan får problem att betala tillbaka lånen.