I dag skriver vi om svenskars kunskaper i grundläggande ekonomiskt tänkande, om hur vi kommer högre än USA när det gjorts tester och miniprov. Vi skriver även om hur det gäller att hänga med i nyheter för att förstå skeenden som kan påverka ens egna ekonomi.

Ekonomi män ikonerDet föreligger en hel del fördomar vad gäller svenskars kunskaper i ekonomi och kanske framförallt i privatekonomi. Enligt en global undersökning gjord på uppdrag av kreditvärderingsjätten Standards And Poor’s, i tätt samarbete med Världsbanken med flera, toppar Sverige tillsammans med Norge och Danmark världsrankingen vad gäller koll på ekonomin. Det är privatpersoners ekonomikunskaper som har undersökts genom ett miniprov på fem frågor. Sedan har länderna betygsatts utifrån just deras invånares resultat på testet, ett test i grundläggande finansiell ekonomi. Detta finner vi i DI.

Frågorna i provet gällde bland annat ränta, inflation och risk och hela 150 000 personer i 144 har deltagit i det. USA hamnar nere på 14e plats, efter både Tjeckien och Singapore. Norra Europa dominerar och centrala ligger långt efter kunskapsmässigt. Länderna rankas efter hur stor andel av de som blivit tillfrågade som fått minst tre rätt. Här kommer exempel på de frågor som ställdes:

  • Är det säkrare att lägga dina pengar i en verksamhet eller investering, eller att lägga dem i flera?
  • Vad är en lägre summa, för att återbetala ett lån på 100 dollar: 105 dollar eller 100 dollar plus tre procent?
  • Om du har pengar på bankkonto i två år och banken lägger till 15 procent per år. Kommer banken år två att lägga till mer pengar eller samma mängd som år ett?

För att hänga med

Det gäller att läsa på lite och kanske främst att läsa nyheterna och följa de på olika medium för att ha en viss koll på läget i ekonomin samt förstå vissa skeenden som påverkar. Bland annat kan du med fördel titta här, för att se hur du kanske påverkas av de nya amorteringskravet som träder i kraft med hårdare krav på bolån bland annat. Ett smart sätt är att samla lånen dessutom, det sparar in kostnader i ränta bland annat.

Något som får ses som en riktigt ljus och trevlig nyhet är att antalet unga i skuldfälla minskar och har minskat under en period. Det är ett trendbrott som vi kan läsa om här i Svenska Dagbladet.