När fler och skaffar katt, och katterna blir äldre, blir det också allt viktigare med en bra kattförsäkring. Det lönar sig ofta att jämföra olika försäkringsbolag för att hitta den bästa försäkringen för just sin fyrbenta vän.Katt i hink

Katterna blir fler och fler i Sverige, skriver Svenska Dagbladet, och de blir också äldre, precis som andra husdjur i vårt avlånga land. På fem år har antalet katter ökat med 300 000 i Sverige. Detta innebär också att det är fler katter som kan utsättas för olika risker. Hundar och katter blir ofta bitna av ormar, säger djursjukhuschefen Linda Wikström till SvT.

Att välja kattförsäkring

Under de senaste sex åren har andelen försäkrade katter i Sverige ökat med nio procentenheter, från 27 till 36 procent, skriver Allas. Det tyder på att katten allt mer betraktas som en familjemedlem, och kattägarna kostar på dem bra försäkringar som kan möjliggöra dyrare veterinärvård.

När du står i begrepp att välja kattförsäkring är det flera saker som är viktiga att tänka på. Det gäller inte minst när du jämför olika försäkringsbolag. Några saker att titta på är:

  • Vilka skador och sjukdomar omfattas inte av försäkringen? Beteenderubbningar, lynnesfel, ovanor eller problem med tänderna är problem som vanligen inte omfattas av kattförsäkringar.
  • Hur stor är självrisken och premien? Högre självrisk ger hos vissa bolag en lägre premie. Självrisken består av en fast och en rörlig del, där den rörliga delen ligger mellan 15 och 25 % av de kostnader som överstiger den fasta självrisken.
  • Hur stort är livsbeloppet, det vill säga beloppet som katten försäkras för? Detta belopp ska högst motsvara kattens marknadsvärde, som grundas på inköpspris, härstamning och avelsmeriter. Precis som när det gäller skador och sjukdomar finns det beteenderubbningar och andra ”fel” som inte ger rätt till ersättning. Ett bolag som dock inte minskar sin ersättning med tiden är Moderna Försäkringar. Läs mer om Moderna kattförsäkring genom att följa länken.

Det går också att köpa olika typer av tillägg till sin kattförsäkring.