Det blir allt trendigare att handla billigt och detta är en positiv sak för svenskarna privatekonomi. Den som vill handla billigare kan ta till knep som att jämföra priser i olika butiker, handla på rea och få pengar tillbaka vid köp.

1134088-hand-putting-coin-in-piggy-bank

I Göteborgs-Posten har man spått vilka livsstilstrenderna för 2016 kommer att bli. Och något som man tror blir trendigt är att handla billigt. En chefsekonom säger i artikeln att handeln har ökat rätt mycket varje år de senaste 20 åren men att lönsamheten inte har hängt med. Detta beror på att det är en mycket större trend att handla billigt än att handla medvetet. Konsumenterna blir allt bättre på att jämföra priser och butikerna använder sig mer av reor och kampanjer än aldrig förr. Exempelvis har vi de senaste åren sett att Black Friday i november och mellandagsrean efter jul har blivit mer lönsamma än den förr största shoppingperioden precis innan jul.

Få tillbaka pengar

Att handla billigare och jämföra priser är självklart väldigt bra för privatekonomin och man tjänar nog en slant på att handla smart utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Förutom att jämföra priser mellan olika butiker och handla när det är rea kan man även bege sig ut på internet och handla från olika nätbutiker och få pengar tillbaka när man handlar. Blir man exempelvis medlem på en sajt som http://www.refundmonster.se/ kan man alltså få tillbaka pengar när man handlar för pengar, vilket är supersmart.

Handla begagnat

Något annat man också kan tänka på för att handla smart är att handla begagnat. Begagnat är oftast mycket billigare än att köpa nytt och dessutom är man snäll mot miljön om man ser till att inte bara köpa nytt hela tiden. Second hand kan man både köpa i fysiska butiker och på nätet. Läs mer.